Fotografie

Despre Fotografie

Conceptul de fotografie este vechi de aproape 3 secole și chiar și acum, în zilele noastre, continuă să evolueze. Printr-o simplă comparație între fotografiile pe care le avem puse la dispoziție din anii 1800, când acest concept abia apăruse și între fotografiile de acum, putem observa că o schimbare marcantă a fost trecerea de la fotografiile alb-negru la cele color, apoi au început să fie îmbunătățite și alte aspecte.

Că tot am început să vorbim despre cele mai vechi fotografii din lume, haideți să continuăm prin a vă introduce în istoria fotografiei.

Fiecare istorie începe cu originea cuvântului , care de această dată este una destul de complexă . Vine din greacă și înseamnă “a desena cu lumină ”, dar complexitatea vine de fapt din toate denumirile pe care termenul de “fotografie” le-a putut lua și anume: “heliografie”, “calotip” sau “daguerotip”, nume date de către primii fotografi ai lumii. Un aspect foarte interesant este și simbolistica numelui pentru că , într – adevăr , fotografia înseamnă a desena cu lumină și în sens propriu dar și figurat. Și asta pentru că fotografia este un produs al luminii și al radiaților magnetice, dar aici vom lăsa fizicienii să ne explice.

Eu vă pot explica despre sensul figurat, care vrea să spună că o fotografie este mai mult decât niște culori așezate pe o bucată de hârtie, adevărata “lumină” stă în emoțiile pe care le transmite acea bucată de hârtie, fotografia fiind capabilă să păstreze vii amintiri ce au trecut de mult și ale căror emoții nu le mai putem simții la aceeași valoare.

Continuând cu istoria, primul moment remarcant a fost atunci când a fost realizată pentru prima dată o fotografie de către Nicephore Niepce, cel ce i-a și dat numele de heliografie. Această fotografie a fost realizată în anul 1826 și surprinde câteva clădiri aflate într-o fermă în Franța. Și că tot vorbeam de trecerea surprinzătoare de la alb-negru la colorat, prima fotografie color din lume a fost realizată aproape 40 de ani mai târziu, în 1861 de către Thomas Sutton și surprinde o simplă fundă în carouri.

Au început apoi să apară și persoane în aceste fotografii, iar prima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost atunci când Louis Daguerre a surprins trecătorii unui bulevard. Ei bine, evoluția a fost atât de surprinzătoare încât s-a ajuns la un moment dat în istorie la fotografii din spațiu. Iar în acest caz prima fotografie din spațiu este realizată în 1946. Apoi, ajungând în zilele noastre putem observa cât de complexe sunt fotografiile și cum putem să ne jucăm cu acestea.

Cât despre evoluția fotografiilor în videoclipuri, care sunt niște fotografii mișcătoare puse la un loc, nu se știu prea multe. Primul aparat de înregistrare a apărut destul de târziu, în 1969. Restul este istorie, la propriu.

Cu tot acest istoric bine pus la punct și în care se observă o evoluție continuă și destul de rapidă, fotografia a fost și va rămâne unul dintre cele mai inovative lucruri care s-au inventat vreodată și fără de care viața oamenilor din secolul 21 ar fi arătat total diferit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *